Het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker 14-15-16 september 2018

Samen maakten we opnieuw een vuist tegen kanker

Honderdduizenden azalea's vonden tijdens het PLANTJESWEEKEND weer hun weg naar mensen die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen.

In 2017 waren dat er 325.420. Dit jaar werd het record verbroken met zo'n 7000 azalea's: 332.510 plantjes werden verkocht, goed voor ruim 2,3 miljoen euro!
 

Het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker 14-15-16 september 2018

Koop onze beschermde azalea

Zin om volgend jaar mee te doen?

Dank je wel aan alle vrijwilligers die de plantjes verkochten en aan iedereen die een plantje kocht!!
 

Ook dit jaar weer waren ze met duizenden een weekend lang in de weer: ze gingen van deur tot deur, verkochten plantjes op de markt of aan grootwarenhuizen, je vond ze overal waar veel mensen komen. Benieuwd naar de FOTO'S van het Plantjesweekend? Hier ontdek je ze.
         
Voor de actievoerders, plantjesverkopers:
Wil je naar je persoonlijke pagina gaan? Geen probleem, dat kan: Klik hier en meld je aan.

Met de opbrengst van het Plantjesweekend financieren we steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten en hun naasten.

Er worden onder meer speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Patiënten die het door hun ziekte financieel moeilijk krijgen, kunnen rekenen op steun uit het Kankerfonds. De Kankerlijn biedt een luisterend oor aan patiënten en hun naasten. Dat doen ook de vele zorgvrijwilligers in de Vlaamse ziekenhuizen. Een deel van de opbrengst gaat ook naar palliatieve zorg en lotgenotengroepen.
Lees hier wat Kom op tegen Kanker doet met het geld dat tijdens het Plantjesweekend wordt ingezameld.

De Gentse azalea: even voorstellen

 

bron: www.gentseazalea.be   

Waar komen de azalea's vandaan?

De azalea’s die tijdens het Plantjesweekend verkocht worden, komen uit Oost-Vlaanderen, net zoals 85% van alle Europese azalea’s.
 • De eerste azalea’s die op het einde van de 18de eeuw in Oost-Vlaanderen geteeld werden, kwamen uit China en Japan. De sierteelt rond Gent was toen in volle bloei. Er was een goede infrastructuur en het klimaat en de bodemsoort waren erg geschikt om de eerste azalea’s te verwelkomen. De hele streek rond Gent wemelt tegenwoordig van de azaleatelers, Kom op tegen Kanker werkt samen met Flandresse uit Lochristi.
 • De azalea heeft een hele evolutie gekend. De eerste azalea had kleine bloemetjes die slechts een week bloeiden, maar door jarenlange veredeling heeft de azalea nu mooie, gevulde bloemen die een zestal weken bloeien.
 • Er bestaan intussen zo’n 150 variëteiten, commerciële soorten (Helmutt Vogel, Sachenstern, Kint, Thesia …) en zeldzame soorten (Alexander, Prinses Mathilde …).

Zeg niet zomaar 'Gentse azalea' tegen een azalea!

Een azalea moet aan strikte voorwaarden voldoen vooraleer ze een ‘Gentse azalea’ kan genoemd worden. Je herkent ze aan het Gentse azalea-etiket of aan de BGA-stempel op de achterkant van het plantetiket.

De telers worden onderworpen aan onafhankelijke controles, moeten deelnemen aan bloeiproeven en hun producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De bladkwaliteit moet aan strikte regels voldoen. Al 80% van de bloemknoppen moeten hun bloemkleur tonen. En de  potplant moet onkruidvrij zijn en in een verzorgde, propere bloempot zitten.

Waarom kiest Kom op tegen Kanker voor de Gentse azalea?

Kom op tegen Kanker heeft daarvoor drie goede redenen.

1. De azalea is een Vlaams streekproduct

Sinds 2010 erkent Europa de Gentse azalea die Kom op tegen Kanker aanbiedt, als streekproduct.
De plantjes zijn dus Europees beschermd en dat is te merken aan de kwaliteit.
 

2. Praktische plant

De azalea is in grote aantallen beschikbaar en dat is nodig want Kom op tegen Kanker heeft er veel nodig. In Vlaanderen worden jaarlijks ongeveer 30 miljoen azalea’s gekweekt! De azalea is ook een sterke plant, ze kan in dozen vervoerd worden zonder extra voeding en water en in prima toestand blijven.

 

3. De teelt is milieuvriendelijk

Onze teler heeft een MPS-GAP-certificaat. MPS is de internationale standaard voor een duurzame en milieuvriendelijke sierteelt.

 • De teelt gebeurt op een energiebewuste manier. Een flink deel van het jaar vertoeft de azalea buiten. En in de serre wordt er slechts verwarmd als de temperatuur onder 0° gaat. In totaal duurt het teeltproces ongeveer 1,5 jaar en enkel gedurende de laatste 2 à 3 weken wordt in de serre tot 20° verwarmd om de bloemknoppen in bloei te hebben. Flandresse investeerde ook in energiedoeken waardoor energie bespaard wordt. En wat het transport betreft, is de ecologische voetafdruk klein want de plantjes moeten niet ver reizen.
   
 • Met gewasbeschermingsmiddelen wordt verantwoord omgegaan. Men gebruikt enkel middelen die toegestaan zijn, conform de MPS-regels. Om ‘zieke’ planten te beschermen, gebruikt men enkel Europees en nationaal erkende middelen.
   
 • NIEUW!! NIEUW!! De azalea krijgt vanaf 2018 een nieuw jasje, een biologisch afbreekbaar hoesje. Dat hoesje is gemaakt uit PLA (PolyLactic Acid of polymelkzuur), een duurzaam alternatief voor traditionele plastic.

 

Azalea's en huisdieren

Ben je een honden- of kattenbaasje? Let dan toch even op. De azalea is uiteraard niet geschikt voor consumptie. De bloem en het blad zijn toxisch. Als de diertjes van de azalea eten, kunnen ze ziek worden. Zet de azalea’s dus buiten hun bereik.
Je vindt hier een lijst met giftige kamerplanten. Het zijn er heel wat.

 

 

Drie gouden tips voor een mooie azalea!

Goed nieuws: een azalea is een kamerplant die snel tevreden is. Geen groene vingers nodig dus. Met een minimum aan zorg bloeit de plant wekenlang.
Let erop dat de bloemknoppen op z'n minst lichtjes geopend zijn als je het plantje koopt.
Krullende blaadjes zijn evenmin een goed teken. De blaadjes moeten min of meer horizontaal staan. Thuis geef je je azalea best genoeg licht en niet te veel water.
Hieronder lees je drie gouden tips (bron: www.gentseazalea.be).
 • Voldoende licht

Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

 • Geen natte voeten

Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Maar ze houden nooit van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. 

Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.

 • Stekken is voor professionals

Een azalea zelf vermeerderen is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften.

Help mee

Doe een gift!