Iedereen tegen Kanker daagt kanker uit!

17 april 2018

Eén en Kom op tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de campagne 'Iedereen tegen Kanker'.

Met de slogan ‘Ik daag kanker uit’, roepen ze heel Vlaanderen op om mee de strijd tegen kanker aan te gaan. Vanaf 17 april tot 27 mei schuiven bekende en onbekende Vlamingen hun angsten aan de kant of steken hun handen uit de mouwen om een uitdaging aan te gaan. Met die uitdaging zamelen ze geld in. Het doel? Zoveel mogelijk geld ophalen om 'Iedereen tegen Kanker' te steunen en zo de ziekte te vermijden, bestrijden en verzachten. Een stap richting een wereld zonder kanker.

 

Wij dagen kanker uit

Zes weken lang dagen we kanker uit. Iedereen kan ons daarbij helpen door zelf een uitdaging aan te gaan of te storten en zo een uitdaging te steunen. Die sportieve, avontuurlijke of grappige uitdagingen halen mensen uit hun comfortzone, maar voor 'Iedereen tegen Kanker' proberen ze dat. Op elke uitdaging wordt immers een bedrag geplakt. Eens dat bedrag bereikt, is de uitdaging uitvoeren een feit. Het is aan vrienden, familie en collega’s om elkaar via een gift dat duwtje in de rug te geven. Op het online platform www.iedereentegenkanker.be registreren mensen hun uitdagingen zodat Vlaanderen ervaart hoe solidariteit voor mensen met kanker onder iedereen leeft.

Om het goede voorbeeld te geven, zetten ook bekende gezichten hun schouders onder de campagne. Tussen 17 april en 27 mei wagen zij zich aan verschillende uitdagingen en geven zo een voorbeeld om Vlamingen te inspireren mee te doen aan de campagne.

Vanaf vandaag, dinsdag 17 april, starten al enkele tv-gezichten met een uitdaging:

- Wim De Vilder belooft om uit een vliegtuig te springen. Als 2000 euro ingezameld wordt, raapt hij al zijn moed bij elkaar en overwint hij zijn hoogtevrees om van kilometers hoog een parachutesprong te wagen.

- Ook Kristel Verbeke daagt kanker uit met een opdracht die haar volledig uit haar comfortzone haalt. Zelf altijd erg ordelijk en proper, zal ze het vuilste kot van Vlaanderen poetsen. Wie Kristel het beste van zichzelf wil zien geven voor Iedereen tegen Kanker, moet mee de 1000 euro inzamelen.

- Een portie humor bij de uitdagingen is nooit ver weg. Frank Deboosere kruipt voor 1000 euro in een groen pak om Het weer te presenteren. Daardoor zijn op televisie enkel zijn hoofd en handen te zien. Het weer zal voor één keer niet louter informatief zijn, maar ook een grappig zicht opleveren.

- Eind april volgen nog andere uitdagingen. Zo zal Philippe Geubels een volledige kleuterklas onder zijn hoede nemen. Philippe heeft zelf een kindje, maar hoe entertaint hij 30 kleuters die bruisen van de energie? Voor 5000 euro voegt hij de daad bij het woord en wordt hij voor één dag meester Philippe. Ook Saartje Vandendriessche, Danira Boukhriss Terkesidiss en Peter Van de Veire zullen kanker uitdagen. Ook door verschillende VRT-netten worden de komende weken uitdagingen gelanceerd. Later ontdekt de surfer ook die uitdagingen via www.iedereentegenkanker.be

Volg uitdagingen live op de Facebook van Eén

Voor Iedereen tegen Kanker gaat Eén ook live op Facebook. Enkele Eén-gezichten gaan hun uitdaging live voor de kijkers aan op de Facebook-pagina van Eén. Kijkers moeten sms’en om het volledige bedrag te behalen. Enkel dan vindt de uitdaging plaats. Sommige Thuis-acteurs, waaronder Vanya Wellens en Monika Van Lierde, stijgen met de Dalton Terror-attractie de lucht in en vallen pas naar beneden wanneer 2000 euro is ingezameld. Monika Van Lierde zal vanaf dan bij elke andere live uitdaging aanwezig zijn en samen met de kijkers de volledige uitdaging op de voet volgen. Ze volgt bijvoorbeeld hoe Dieter Coppens (Copy beest, Down the road) voor zijn uitdaging uit de kleren gaat om voor een tekenklas te poseren als naaktmodel.

Ook de Rospot is er weer bij!

Thuis-actrice Marleen Merckx haalt voor deze editie de bekende Rospot weer boven. Ze moedigt heel Vlaanderen aan rosse centen te doneren voor Iedereen tegen Kanker. Iedereen kan bij een winkel in de buurt een Rospot-sticker halen en die plakken op de pot die ze vullen met rosse centen.

Met de hulp van heel Vlaanderen wil Marleen dit jaar het Rospot-record verbreken. Ze wil meer centen inzamelen dan vorig jaar en op het einde van de campagne 35 ton in plaats van 27 ton verzameld hebben!

Heel Vlaanderen doet mee

Allemaal dagen we kanker uit. Elke uitdaging telt en levert een bijdrage aan Iedereen tegen Kanker. Iedereen kan zelf een uitdaging aangaan of een groepsuitdaging verzinnen: een estafette tegen kanker organiseren, zijn haar ros verven, hoogtevrees overwinnen in een achtbaan, 1000 sit-ups doen in één week… Het kan allemaal. Op elke uitdaging wordt een bedrag geplakt en van zodra dat geld ingezameld is, gaat de uitdaging door. Wie weet komt een van onze cameraploegen die uitdaging zelfs op beeld vastleggen!

Hoe een uitdaging registreren?

Een uitdaging registreren kan via het platform www.iedereentegenkanker.be. Daar moet ook het bedrag voor de uitdaging ingegeven worden.
Wanneer de uitdaging online staat, kunnen familie, vrienden, collega’s en kennissen de uitdaging steunen met een gift.
Is het bedrag ingezameld? Tijd om de daad bij het woord te voegen! De uitdagingen worden aangegaan en vastgelegd met foto’s of filmpjes, die nadien op het platform verschijnen om ook anderen aan te sporen kanker uit te dagen.

Op de website staat verder een volledig overzicht van wat allemaal gebeurt rond de campagne. Dagelijks komen updates online over de campagne zoals nieuwe acties, berichten en beelden van alle initiatieven uit heel Vlaanderen.

Op sociale media wordt de campagne in de kijker gezet met de hashtags #iedereentegenkanker en #depetop. Die berichten worden allemaal verzameld op de hoofdpagina van de website www.iedereentegenkanker.be.

De Pet op tegen Kanker

Ook de kinderzender Ketnet werkt actief mee aan Iedereen tegen Kanker. De zender voert opnieuw actie met een eigen uitdaging ‘De Pet op tegen Kanker’: daag kanker uit en zet de pet op, klinkt hun motto. Het ingezamelde bedrag van de Pet op tegen Kanker gaat integraal naar het vakantiekamp dat Kom op tegen Kanker organiseert voor kinderen met kanker.

De KetnetBand-gezichten Maureen, Matthew en Charlotte sporen kinderen aan hun pet te pimpen met het Petpakket. Ze kunnen ook meezingen met het nieuwe De Pet op tegen Kanker-lied ‘Voor Jou’, meedansen met de videoclip of zich wagen aan de ‘Petflip-challenge’. Van 21 tot en met 24 mei zendt Ketnet ook een portretreeks uit waarin Charlotte in het UZ Brussel enkele mensen ontmoet die van dichtbij geconfronteerd worden met kanker. Op vrijdag 25 mei wordt De Pet op tegen Kanker afgesloten met een ware Petnetdag, waar de Ketnet-wrappers wrappen vanuit De Appeltuin van het UZ Brussel. Die dag roept Ketnet ook alle kinderen op om naar school te gaan met de pet op als teken van solidariteit met kinderen met kanker.

Ketnet onderneemt vaker mobiliserende acties om moeilijkere thema’s op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken bij kinderen, zoals de Move tegen Pesten of de Duivelse +school. Door De Pet op tegen Kanker te integreren in de Iedereen tegen Kanker-campagne, wordt niet enkel bij volwassenen maar ook bij kinderen bewustzijn rond kanker gecreëerd.

Ketnet geeft overigens nog op andere manieren aandacht aan kanker. Ook in fictiereeksen brengt Ketnet het thema reeds aan bod. In De regel van 3S zullen de Ketnetters de komende weken ontdekken dat het personage Sofie leukemie heeft. Artsen stelden voor om een beenmergtransplantatie te doen, maar haar familieleden komen niet in aanmerking als beenmergdonor. Daarom ziet Sofie af van een verdere behandeling en probeert ze volop van haar te korte leven te genieten, niet als ‘het zieke meisje’, maar zoals alle anderen.

Ook in reeks 4eVeR kreeg kanker een plaats. Nadiya, de moeder van het personage Gamil, krijgt te horen dat ze borstkanker heeft. De verhaallijn van 4eVeR is verweven met de ziekte van Gamils moeder, van het beginstadium tot en met de voorlopige genezing door chemotherapie. Er wordt aandacht gegeven aan de manier waarop binnen het gezin van Gamil de kanker besproken wordt, hoe Gamil erover praat met zijn vrienden en er zelf omgaat.

Slotshow op Eén

Op zondag 27 mei monden alle uitdagingen van Iedereen tegen Kanker uit in een live slotshow op Eén.

Peter Van de Veire, Danira Boukhriss Terkessidis en Steven Van Herreweghe blikken samen met de kijkers terug op de uitdagingen tijdens de campagne.

Help mee

Doe een gift!