Kom op tegen Kanker zeer blij met uitbreiding tijdelijk onderwijs aan huis

01 oktober 2018

Vanaf 1 januari 2019 hebben ook zieke kleuters jonger dan 5 jaar recht op tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH).

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakte vandaag bekend dat ze hiervoor 180.000 euro uittrekt. Kom op tegen Kanker ijvert al jaren voor een wettelijke regeling voor zieke, jonge kleuters en reageert dan ook verheugd.

Kinderen die langdurig thuis zijn wegens ziekte, hebben vandaag vanaf de leeftijd van 5 jaar recht op tijdelijk onderwijs aan huis. Voor zieke kinderen jonger dan 5 jaar, is het tijdelijk onderwijs aan huis niet wettelijk geregeld. Kom op tegen Kanker vindt het belangrijk dat kinderen gelijke kansen krijgen, ook zij die door hun ziekte niet naar school kunnen. ‘Om die lacune enigszins op te vullen, ondersteunt Kom op tegen Kanker al jaren leerkrachten die aan huis komen bij kleuters met kanker uit de 1ste en 2de kleuterklas. Intussen ijverden we voor een wettelijke regeling. We zijn heel blij te horen dat die er nu komt’, aldus Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Waarom TOAH ook belangrijk is voor jonge kleuters

Onderwijs aan huis heeft als doel zich te richten op de realisatie van de ontwikkelingsdoelen, zoals die ook door de thuisschool nagestreefd worden. Minstens even belangrijk is het contact dat er met de schoolvriendjes bewaard blijft. Dankzij TOAH wordt isolement voorkomen, blijft er toekomstperspectief, en voelen het kind en de ouders zich gesteund in een moeilijke periode. Wanneer de kindjes later terugkeren naar de klas, verloopt dat gemakkelijker door het contact dat gebleven is.

Sinds 2014 heeft Kom op tegen Kanker tijdelijk onderwijs aan huis mogelijk gemaakt voor 92 kleuters met kanker jonger dan 5 jaar. Van hun ouders horen we regelmatig dat de bezoekjes van de juf of meester een groot verschil hebben gemaakt voor hun kind. Of dat ze zelfs hebben bijgedragen aan hun genezingsproces. De impact van tijdelijk onderwijs aan huis mag dus ook voor jonge kinderen niet onderschat worden’, zegt Marc Michils.

Beleidsbeïnvloeding werpt vruchten af

Al sinds 1994 is Kom op tegen Kanker een van de drijvende krachten achter de wettelijke voorzieningen en uitbreidingen van het tijdelijk onderwijs aan huis voor zieke kinderen. Wanneer een wettelijke regeling voor kinderen met kanker ontbrak, lobbyde Kom op tegen Kanker voor een oplossing en zorgde de organisatie zelf i.s.m. de ziekenhuisschool en de thuisscholen voor tijdelijk onderwijs aan huis.

Kom op tegen Kanker was tevens een van de initiatiefnemers van Bednet (een complementair aanbod om via webcam het TOAH aan te bieden), als antwoord op een andere lacune in het TOAH. Ook toen besliste minister Crevits om de subsidiëring van Bednet in grote mate over te nemen. ‘We zijn blij dat deze aanpak ook hier heeft gewerkt: de dringende nood eerst mee verhelpen en tegelijkertijd politieke druk uitoefenen om een structurele oplossing te vinden. Dat is een van de vele redenen waarvoor onze donateurs en actievoerders Kom op tegen Kanker steunen’, aldus nog Marc Michils.

Zie ook: persbericht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ‘Kwaliteitsvol onderwijs is een recht, ook voor zieke kinderen!’ (01/10/2018)

 

Help mee

Doe een gift!