‘Ook mutsen en sjaals moeten worden terugbetaald bij haarverlies tijdens kankerbehandeling’

13 december 2017

Elk uur krijgen vijf Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een groot deel van hen zal z’n haar verliezen tijdens de kankerbehandeling. Heel confronterend voor velen. Ineens wordt het wel heel zichtbaar dat je ziek bent. Tot hiertoe wordt alleen een pruik deels terugbetaald in België.

Wie graag een sjaal of muts draagt, moet dat volledig zelf bekostigen en daar wil Kom op tegen Kanker verandering in brengen. ‘Patiënten zouden een bedrag moeten krijgen dat ze vrij kunnen besteden aan een pruik, sjaals of mutsjes’, aldus Chris Heremans van Kom op tegen Kanker.

Het voorstel kan op massale steun van patiënten rekenen, zo blijkt uit de honderden reacties die de organisatie ontving nadat ze op Facebook gepeild heeft naar de mening van patiënten en hun naasten. In totaal liepen 821 reacties binnen. Inhoudelijk werd niet alleen de prijs, maar ook de noodzakelijkheid, bruikbaarheid en de terugbetaling van pruiken aangekaart.

‘Op basis van deze reacties gaan we begin 2018 een beleidsvoorstel formuleren en dat samen met de reacties van patiënten aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block overmaken’, zegt Chris Heremans die patiënten bijstaat aan de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker. ‘Het is onrechtvaardig dat alleen een pruik deels terugbetaald wordt. Patiënten moeten de keuze hebben op welke manier ze omgaan met hun haarverlies. Het gaat om hun waardigheid.'

‘Een pruik dragen wordt namelijk niet altijd even aangenaam ervaren: overdag jeukt ze en slapen met een kaal hoofd kan erg koud zijn terwijl een pruik in de zomer dan weer te warm kan aanvoelen.’

Wie vandaag z’n haar tijdelijk verliest tijdens een kankerbehandeling, kan via het RIZIV 180 euro terugbetaald krijgen voor een pruik. Het volstaat om een medisch attest in te dienen dat je haarverlies het gevolg is van een medische behandeling. Zo’n attest is te verkrijgen bij je oncoloog. Er moet opstaan welke behandeling je krijgt, een stempel van je behandelend geneesheer en je identificatiegegevens als patiënt. Kom op tegen Kanker pleit ervoor om van die 180 euro een forfaitair bedrag te maken dat ook gebruikt kan worden om sjaals en mutsjes te kopen.

 

Help mee

Doe een gift!