Rookverbod in auto: Kom op tegen Kanker steunt minister Schauvliege

22 november 2017

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege kondigde vandaag in het Vlaams Parlement aan dat ze, in navolging van haar Waalse collega, ook op Vlaams niveau wil gaan voor een rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen.

Haar voorstel werd door het Parlement warm onthaald.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker reageert verheugd: 'Kom op tegen Kanker ijvert al jaren voor een rookverbod in de wagen als er kinderen bij zijn. We waren blij toen in februari 2016 een eerste wetsvoorstel in de Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediend werd om dit te verbieden.'

Maar het voorstel raakt na meer dan anderhalf jaar nog altijd niet goedgekeurd in de Commissie Volksgezondheid, de commissie die zich zou moeten buigen over onze gezondheid en dan zeker die van onze kinderen.

Kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor tabaksrook. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling. Meeroken maakt kinderen vatbaarder voor wiegendood, long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis en oorontstekingen. Het risico om later kanker en hart- en vaatziekten te krijgen neemt ook toe.

Marc Michils: 'Laat ons nu eindelijk onze verantwoordelijkheid nemen en de gezondheid van de kinderen vooropstellen. Laat ons nu echt werk maken van een rookverbod in de wagen als er kinderen bij zijn. Roken in de auto veroorzaakt tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. En als kind heb je ook niet te kiezen of je in een auto stapt waarin gerookt wordt of niet. Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales en Italië hebben daarom al een rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen ingevoerd. Hopelijk volgt België snel. Als het federaal parlement er niet uitgeraakt, doe het dan op Vlaams niveau. De ministers Schauvliege en Vandeurzen, de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement kunnen alvast op onze steun rekenen.'

Help mee

Doe een gift!