Recht op een kwaliteitsvolle medische behandeling

Kom op tegen Kanker kijkt toe op de kwaliteit van de kankerzorg:

 • Kankerpatiënten zouden beter begeleid moeten worden als ze PIJN hebben tijdens of na hun behandeling. Dat stelt Kom op tegen Kanker op basis van onderzoek waaruit blijkt dat kankerpatiënten met hoofdzakelijk chronische pijn vaak niet terechtkunnen bij zorgverleners. Nochtans zijn zorgverleners in 70 tot 90 % van de gevallen in staat om pijn te reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Lees er hier meer over. En lees hier het rapport dat Hans Neefs, expert kankerzorg, samen met Erwin Lauwers, verantwoordelijke Projectfinanciering Biomedisch Onderzoek, eind 2016 publiceerde: 'Te weinig (h)erkend: pijn bij kankerpatiënten. Aanbevelingen om de zorg voor pijn bij kankerpatiënten te verbeteren.'
   
 • Volgens Kom op tegen Kanker heeft elke patiënt recht op de beste behandeling en heeft hij dus ook het recht om te weten waar hij die kan krijgen. Daarom eist de organisatie samen met Test-Aankoop dat er een website komt die het voor patiënten mogelijk maakt om de KWALITEIT VAN ZIEKENHUIZEN te vergelijken. Kom op tegen Kanker pleit ervoor dat de overheid complexe en zeldzame kankerbehandelingen in een beperkt aantal ziekenhuizen concentreert. In Vlaanderen zijn er te veel ziekenhuizen die mensen met slokdarm- of pancreaskanker chirurgisch behandelen. De meeste ziekenhuizen voeren te weinig ingrepen uit om een goede behandelingskwaliteit te garanderen.
  Minister Maggie De Block plant een hervorming van de ziekenhuiszorg en de ziekenhuisfinanciering en Kom op tegen Kanker vindt dat prima maar betreurt dat de afronding pas voorzien is voor 2025. Bij monde van algemeen directeur Marc Michils en voorzitter Jean-Jacques Cassiman maant Kom op tegen Kanker minister Maggie De Block aan tot spoed. Lees hier het opiniestuk dat Kom op tegen Kanker hierover schreef en dat verscheen in de Standaard van 8 juli 2015. 
   
 • Kom op tegen Kanker publiceerde in 2012 een rapport over het klinisch kankeronderzoek in Vlaanderen en pleitte op basis van de resultaten voor een betere organisatie van klinische studies. Dat kan onder andere door een organisatie op te richten die het administratieve werk en de recrutering van patiënten voor klinische studies op zich neemt. De Vlaamse universitaire ziekenhuizen steunden de voorstellen van Kom op tegen Kanker. Lees de samenvatting
   
 • Kom op tegen Kanker deed in 2010 onderzoek naar de zorg voor patiënten met een kanker van het neus-, keel- en oorgebied (NKO) en stelde vast dat sommige patiënten te weinig informatie kregen over de canule en de stemknoop. Een aandachtspunt was ook dat de vakkennis over de gespecialiseerde zorg die NKO-patiënten nodig hebben, zeer belangrijk is. Ziekenhuizen die NKO-patiënten behandelen, moeten die vakkennis hebben. Lees hier het rapport (2010)

Is uw recht op een kwaliteitsvolle medische behandeling geschonden? Neem dan zeker contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker. 

Naar 'Leven met en na kanker'.

Help mee

Doe een gift!