Vakantiekamp - Even in een andere wereld

Voor de 26ste keer op rij organiseerde Kom op tegen Kanker eind juni 2014 een kamp voor kinderen met kanker: 78 kinderen tussen 6 en 16 jaar waren zeven dagen lang te gast in De Ceder in Deinze.

Twee minuten verliefd naar iemand kijken? Een dansje opvoeren om 5 euro in te zamelen? De oertijd naspelen en het wiel opnieuw uitvinden? Je als meisje een halve dag in jongen verkleden? De dertienjarige Anouk doet de opdrachten allemaal even uitbundig. Ze voelt zich op vakantie, zoveel is duidelijk. ‘Tot vorig jaar ging ik dikwijls op kamp: met het instaporkest van de jeugdharmonie of met de Chiro. Sinds ik kanker heb, kan dat niet meer. Weet je dat het meer dan een jaar geleden is dat ik eens een nachtje niet thuis of in het ziekenhuis heb geslapen?’

Anouk heeft botkanker aan haar linkerhand. In 2013 werd ze twee keer geopereerd. Na de eerste operatie kreeg ze vier maanden chemotherapie, na de tweede zes. ‘Al die tijd mocht ik niet naar school, de harmonie, de basket of de jeugdbeweging gaan. Het risico op infecties was te groot. Ik heb mijn vrienden en vriendinnen enorm gemist. Wat ben ik blij dat ik nu toch weer eens op kamp kan gaan. Toen ik hier aankwam, kende ik niemand, maar nu heb ik al veel kampvriendinnen!’ ‘Ik bijvoorbeeld’, schatert Anouks kamergenote Casey.

In de eetzaal nemen we plaats naast Viviane De Backer, coördinator van het vakantiekamp. ‘De behandeling en medische verzorging kunnen natuurlijk niet zomaar worden stopgezet’, zegt ze. ‘Daarom zijn er naast vijftien monitoren ook een twintigtal verpleegkundigen en artsen aanwezig op het vakantiekamp.’

‘Iedereen zorgt hier heel goed voor ons’, vertrouwt Anouk ons toe. Ze zal weer veel te vertellen hebben als ze haar ouders vanavond opbelt. (FH)

Help mee

Doe een gift!